Lucian Goian

Suceveanul Lucian Goian, fost fotbalist  la Dinamo şi Astra, actualmente jucător la echipa Beijing Baxy -China, este inițiatorul unei campanii inedite de întrajutoare. Adună tricouri de la jucători cunoscuţi şi le vinde la licitaţie pe contul său de Facebook. Iar banii strânşi din vânzarea tricourilor îi trimite direct în conturile părinţilor lui Albert, un copil de cinci anişori care nu a spus niciodată mama sau tata.

Albert nu vorbeşte, pentru că este bolnăvior. Nu poate sta în picioare, iar până la aproape un an şi jumătate nu a luat în mână nici o jucărie, deşi părintii i-au umplut pătuţul cu tot felul de animăluţe din pluş.

„De fiecare dată s-a agăţat de viaţă ca un scai”

La trei zile după naştere, Albert a fost diagnosticat cu o malformaţie cardiacă severă şi a fost supus la două intervenţii chirurgicale la Târgu-Mureş.

„Neşansa lui a fost că la ambele operaţii a făcut complicaţii foarte urâte, adică la prima operaţie a făcut un accident cerebral, iar la a doua a făcut un stop cardio respirator, 20 de minute a stat fără oxigen”, îşi începe trista poveste Simona Puşcaşu, mama lui Albert.

Au apărut ulterior probleme neurologice, iar apoi micuţul a fost diagnosticat cu o formă de epilepsie severă la copii, cu retard neuro-psihomotor şi crize epileptice. Ca şi când nu ar fi fost de ajuns, destinul i-a mai dat o lovitură, Albert suferind şi mai multe hemoragii digestive.

Au urmat alte intervenţii chirugicale.

„Au fost foarte multe momente critice, aşa ca să le zic, şi de fiecare dată s-a agăţat de viaţă ca un scai”, povesteşte mama lui Albert, dându-i lacrimile.

Micuţul lor nu a râs şi nu a plâns multă vreme. Stătea doar pe spate, cu privirea în gol, închis în propriul său univers. Când a plâns prima oară, părinţii nu ştiau cum să reacţioneze.

L-au luat în braţe şi i-au sărutat lacrimile.

„Sunt nişte emoţii foarte mari pe care mulţi dintre noi nu le bagă în seamă, pentru părinţi cu copii normali, plânsul unui copil pare supărător şi isteric câteodată, dar pentru noi a fost o mare bucurie”, completează Simona Puşcaşu.

Speranţă pentru Albert

Simona Puşcaşu şi-a făcut o pagină pe internet – „Speranţă pentru Albert”, în care a început să scrie despre drama micuţului pe care l-a adus pe lume, sperând că cineva va citi acele rânduri şi îi va ajuta să poată lupta pentru copilaşul lor.

„Chiar dacă soarta nu l-a ajutat pe Albert să se nască sănătos, chiar dacă este condamnat să trăiască într-un univers cunoscut numai de el şi să fie prizonier al propriului corpuşor, luptând cu diagnostice cu nume ca de balaur, nu totul pare a fi fără speranţă. Suntem convinşi şi credem că Dumnezeu, regizorul vietii noastre, nu ne va părăsi şi va scrie în continuare scenariul astfel încât viitorul lui Albert să capete culoare”, este un pasaj din textele postate pe pagina de internet.

Iar Dumnezeu nu i-a părăsit.

Speranţa care a apărut în viaţa lui Albert a venit tocmai de la mii de kilometri distanţă. Din Beijing – China.

Lucian a aflat de acest caz de pe internet.

„Cred că să fii părintele unui astfel de copil, cu astfel de probleme, este foarte greu, te macină enorm de mult… ok, ei nu o să renunțe niciodată pentru este copilul lor, e  clar, dar nu vreau să mă gândesc câte nopţi nedormite şi câte probleme au avut cu el”, îmi povesteşte Lucian, venit într-o scurtă vacanţă la Suceava.

Soţia lui Lucian, fosta jurnalistă sportivă şi prezentatoare TV Anda Banu, care s-a implicat şi ea activ în proiectului soţului ei, povesteşte că „el (n.r.-Lucian) e genul de om care în momentul în care face ceva, face serios şi se implică sută la sută şi aveam convingerea asta, ştiam că o să o facă”.

„Naţionala” lui Albert

Primul tricou scos la licitaţie pe Facebook a fost cel al lui Frederik Kanoute, fotbalistul care a jucat la cluburi mari din Franţa, Anglia şi Spania, iar acum este jucător tot în Beijing, la o altă formaţie decât cea a lui Lucian.

Totuşi, asta nu l-a împiedicat să intre în echipa jucătorilor care au răspuns afirmativ campaniei pentru Albert.

I-au urmat în lot Bogdan Lobonţ, Dorin Goian, fratele lui Lucian, Ionel Dănciulescu, Vlad Chiricheş, Iasmin Latovlevici, Cosmin Raţ, Gabriel Torje, Eric de Oliveira, Ciprian Marica, Alexandru Bourceanu şi mulţi alţii. Chiar şi Francesco Totti, legendarul căpitan al Romei, a acceptat să doneze unul dintre tricourile sale pentru această campanie.

„L-a întrebat odată cineva cât va mai continua campania şi a răspuns atâta vreme cât fotbaliștii o să îmi mai răspundă la telefon”, completează Anda.

S-au strâns mii de euro din vânzarea tricourilor, iar banii au mers direct în contul deschis de părinţii lui Albert.

„Nu trebuie să rămânem indiferenţi la suferinţa semenilor, pentru că trebuie să-i dam şansa acestui copilaş să se joace cu frăţiorul lui, cu alţii copii, pentru că noi aşa am fost, am avut o copilărie frumoasă, nu am avut probleme şi trebuie să-i ajutăm pe cei care au probleme, fiecare cu cât poate. Uneori nu e nevoie să ajuţi neapărat material, poţi să ajuţi cu o idee sau cu o iniţiativă”, adaugă Lucian.

Albert nu îi poate scrie lui Moş Crăciun. Şi totuşi, la Moş Crăciun ajung scrisori în numele lui Albert. Le scrie mama lui, Simona, printre lacrimi, cu speranţa că Albert al ei va putea într-o zi să o strângă în braţe.

De Crăciun, îşi doresc pentru Albert un scaun şi un verticalizator terapeutic medical, special pentru copii cu dizabilități.

Tricoul de naţională al lui Dorin Goian, vândut la Gala „Top 10 Suceveni” cu 3.000 de lei 

La Gala „Top 10 Suceveni”, Lucian Goian a venit cu un tricou de naţională al fratelui său, fotbalistul Dorin Goian. Acesta din urmă a donat tricoul său purtat la meciul naţionalei României cu reprezentativa Ungariei (6 septembrie 2013), când ai noştri au câştigat cu 3-0, într-un meci contând pentru grupa D de calificare la Cupa Mondială din 2014, din Brazilia.

Tricoul a fost adjudecat, în cele din urmă, cu suma de 3.000 de lei, de Iosif Manuel, patronul caselor de amanet „Amada”.

Întreaga sumă a fost trimisă părinţilor lui Albert.

Click aici pentru reportaj video.